20 Ağustos 2014 Çarşamba

Çağın dijital günlükleri:”Sosyal ağlar”


Dijital yaşam her geçen gün hayatımızdaki alışkanlıkları değiştirirken bir yandan da gizlilik kavramlarımızı fark ettirmeden değiştiriyor. Ajandalarla tuttuğumuz günlüklerin yerini alan sosyal ağlarla birlikte günlüklerimiz herkese açıldı. 

Günlük dediğimizde aklımıza ilk gelen günlük yaşantımızda yaşadığımız gelişmeleri kaydettiğimiz janjanlı ajandalar olacaktır. Özellikle bayanlar bu konuda çok zevkli! Çiçekli, böcekli ve ruh hallerini yansıtan ajandaları seçerek onlara hayatlarının unutulmaz anılarını yazan bayanlara hepimiz rastlamışızdır. Günlük tutmak genellikle bayanların yaptığı bir iş olarak görünse de bazı erkeklerin de günlük tuttuğunu söyleyebiliriz. Kâğıt ve kalem ile günlük yaşantının konu olduğu günlükler teknolojik gelişmelerle birlikte bir müddet bilgisayarlarda dijital halde tutulmaya başlansa da sosyal ağlarla çok farklı bir boyut kazandılar.




Sosyal medya ile günlüklerin gizliliği ortadan kalktı

Yaşamımızın bir parçası olan sosyal ağlar artık bizim için bir dijital günlük haline geldi. Kâğıt ve kalem ikilisi ile süre gelen günlük geleneğinin yerini artık sosyal ağlarımız almış durumda! Sosyal ağlardaki paylaşımlarımız ile günlük yaşantımızdaki önemli gelişmeleri ajandalar yerine dijital dünyadaki yerlerine iliştiriyoruz. Foursquare check-in’lerimizle gezdiğimiz tozduğumuz yerleri kaydederken, mikro blog ağı Twitter ile de düşüncelerimizi takipçilerimizle paylaşıyoruz. Geleneksel yöntemde günlük yazmak için günün sonunda zaman ayırmak gerekirken sosyal ağlarla bu vakit kaybı ortadan kalktı. Günlüklerin ajandalardan sosyal ağlara uzanan yolculuklarında en önemli gelişme ise gizlilik kavramlarını yitirmiş olmalarıdır. Sadece günlük sahibinin bildiği ajandalar içindeki bilgiler artık sosyal medya ile herkese açıldı ve okunur oldu. Hayatımızdaki gelişmeler hakkında anlık ve görsel paylaşım imkânı sunan sosyal ağlar ayrıca yoruma açık olma ve beğeni özelliği ile de geleneksel günlük yazmanın bir tık önüne geçiyor. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder