12 Şubat 2014 Çarşamba

Sosyal Medyada “onaylı hesap”


Onaylı hesap dediğimizde ilk aklımıza şüphesiz Twitter geliyor. Facebook ve Google’da da onaylı hesapları görmekte mümkün! Foursquare ve instagram’da ise onaylı hesap kavramı şu an için gündemde değil!

Gerçek hayatta arkadaşlarınız yada çevreniz sizi her ne kadar tanıyıp onaylasa da Sosyal Medya’da kendinizi ispat etmeniz ve onaylatmanız hiçte o kadar kolay değil! Sosyal ağlarda hesabınız varsa eğer popüler kişilerin yada sanatçıların sosyal medya hesaplarının isimlerinin sonunda yada başında bir onaylama işareti mutlaka görmüşsünüzdür. Onaylı hesapların yoğun takipçi sayılarından ziyade hesabın yada hesap sahibinin sosyal ağ’la olan ticari ilişkisinden kaynaklandığını anlamak mümkün!


Twitter’da onaylanmış hesap için takipçi sayınızın önemi yok!

Twitter’daki onaylanmış hesapları incelediğimizde öne çıkan onaylanmış hesapların siyaset, sanat ve ticari firmalara ait kurumsal hesapların olduğunu görüyoruz.  Türkiye’de birçok sanatçı, siyasetçi ve ticari firma, twitter ile yaptığı reklam anlaşmaları sayesinde hesaplarını onaylattığını anlayabiliriz. Hesabın onaylanmasında takipçi sayısı veya hesabın etkileşim oranı reklam işin içine girdiğinde pekte aranmayan kriterler içinde bulunuyor. Twitter, Türkiye’de hemen hemen 10 bin dolarlık bir reklam bütçesi ile hesabınızın onaylatılması için kapı açıyor. Oluşturduğunuz 10 bin dolarlık bütçe ile hesabınızın takip edilmesini, tweetlerinizin sponsorlu görünmesini ve oluşturacağınız hashtag ile gündemde yer almanızı sağlayabilirsiniz. Twitter’da bazı kullanıcılarının adlarının yanında onaylanmış hesap simgesini andıran dünya simgesi görmekte mümkün! Twitter farklı dil seçenekleri için çeviri yapmak isteyen üyelerini “translator” forumunda topluyor. Sistemde uzman oldukları dillerde çeviriler yapan üyeler twitter’ın translator sisteminde belli aşamadan sonra çevirmen olarak profillerinde mavi dünya logosu ile tanımlanıyor.



Facebook sayfalarında paylaşımların %20’si kullanıcıların zaman tüneline düşüyor    

Facebook’ta ise twitter’da olduğu gibi siyasetçiler, sanatçılar ve global ticari firmalar başta olmak üzere yine toplumun önemli kesimlerinde öne çıkmış kişilerin facebook hesapları veya sayfaları doğrulanmış sayfa veya profil olarak gözümüze çarpıyor. Facebook sayfalarında yapılan paylaşımların facebook’un algoritması gereği sayfa beğeni oranının %20’lik kısmının zaman tünelinde göründüğünü duymuşsunuzdur. Hatta facebook paylaştığınız fotoğrafın üzerindeki yazıların oranına göre paylaşımın gösterim oranını arttırıp kısıtlayabiliyor. Özetle söylemek gerekirse facebook sayfa sahiplerini reklam vermeye zorluyor.


Lokasyon bazlı sosyal ağ foursquare’da ise şu an için profil hesapları ve sayfalar için bir onaylama mekanizması bulunmazken Google bünyesindeki YouTube ve Google+ hesapları da yine popüler takipçi oranları ve başta saydığımız kıstaslar göz önünde bulundurularak onaylı hesap kategorisine yükseltiliyor. Popüler fotoğraf ve kısa video paylaşım sosyal ağı instagram’da da şu an için hesaplarda onaylama işlemi bulunmuyor. 


1 yorum: