25 Şubat 2014 Salı

Sosyal Medyada güvenlik bir ihtiyaç


Sosyal medya birçoğumuz için artık hayatımızın vazgeçilmezi haline gelmiş durumda. Gece yatarken kullandığımız sosyal medya hesaplarını son kez kontrol ederek uykuya dalıyor, sabah olduğunda ise yine ilk iş olarak gelen bildirimleri kontrol ederek güne başlıyoruz. Sosyal medya anlık gelişmeleri ve haberleri takip etmek için en sık başvurduğumuz mecra haline geldi.

Sosyal medyada güvenliği ne kadar önemsiyoruz?

Maslow’un ihtiyaçlar hiyerarşisi piramidinin en altındaki temel ihtiyaçları sıralamasında insanoğlun fizyolojik ihtiyaçlarından sonra ikinci sırada güvenlik ihtiyacı bulunuyor. Kullanmakta olduğumuz birçok sosyal ağın kendi içinde, ulaşılması veya içine sızılması zor güvenlik sistemleri mevcut! Buda bize bir nebze de olsa güvende olma hissi veriyor. Genel olarak zaten tüm kullanıcılar sosyal medyadaki hesaplarını kişisel mobil cihazlarından kullanmayı tercih ediyor. Bu yöntemde yine güvenlik açısında bizi rahatlatan etkenlerin başında! Günümüzde masaüstü kişisel bilgisayarlar geçmişe nazaran güvenlik açısından daha iyi durumda ve donanımdalar. Anti virüs programı yüklü olmayan bilgisayar yok denecek kadar azdır. Zaten anti virüs programı kullanmıyorsak karşılaşacağımız sürprizlere hazırız demektir.


Farklı şifreler hayat kurtarıyor

Sosyal medyada güvenlik açısından en çok rastlayacağımız sorun tüm sosyal medya hesaplarımıza tek şifre ile giriş yapma arzusu olacaktır. Olası bir hacklenme durumunda eğer karşı taraf hacklemiş olduğu sosyal ağın şifresini diğer hesaplarda da denerse bu bizim için bir sonun başlangıcı olabilir. Nasıl ki evimizin anahtarı ile arabamızı, arabamızın anahtarı ile de yatımızı çalıştırmak mümkün değil, sosyal medyadaki hesaplarımızın da birbirinden farklı şifreler içermesi şart! Güvenlik düzeyi yüksek ve içinde farklı karakterlerinde bulunduğu şifreleri kullanmak bu noktada önemli! Ayrıca şifreyi unuttuğumuzda veya çalınma riski ile karşılaştığımızda, sistemde önceden tanımlı bir GSM numaranızın olmayışı veya kurtarma e-postasının bulunmaması işinizi daha da zorlaştıracaktır. Bu yüzden sosyal medya hesaplarımızın güvenlik bölümlerindeki kurtarma e-postası ve GSM numarası bölümlerini es geçmeyerek özen göstermekte fayda var. Ayrıca sosyal medyadaki tüm hesaplarımızı oluştururken kullandığımız e-posta adresimiz içinde bir dizi önlemler almak hayati önem taşıyor. 

1 yorum: