21 Mart 2014 Cuma

Twitter Türkiye’de zararda



Hergün milyonlarca tweet atılan ve kitle yönetiminde etkili bir rol üstlenen sosyal paylaşım sitesi Twitter, dün gece TİB (Telekomünikasyon İletişim Başkanlığı) tarafından Türkiye’de erişime kapatıldı. Türkiye dünyada en aktif Twitter kullanıcıları sayısı sıralamasında 8. sırada bulunurken, internet kullanıcılarının yüzde 79’unun sosyal medya kullandığını ve Cumhurbaşkanı Abdullah Gül’ün en çok takip edilen 3. dünya lideri olduğunu da biliyoruz. Yakın zamanda yapılan bir araştırmaya göre Twitter’ın Türkiye’deki kullanıcı sayısı 12 milyon olarak göze çarpıyor. Twitter diğer sosyal ağlara göre anlık iletişim için en pratik mecra! Twitter aracılığıyla milyonları bir araya toplayarak kitlesel olarak yönlendirmek mümkün! Tabi bu özelliği nedeniyle Twitter’ı kontrol altında tutmakta imkansız.


Twitter erişime neden kapatıldı?

BTK (Bilgi Teknolojileri ve İletişim Kurumu)’dan yapılan açıklamaya göre;”Vatandaşların şikayetleri üzerine Twitter, kişilik haklarının ve özel hayatın gizliliğinin ihlali nedeniyle Türkiye Cumhuriyeti Mahkemelerince erişimi engelleme kararı verildi” deniyor. Şikayete konu olan içerikler için TİB Twitter’a ilgili içeriklerin kaldırılması yönünde uyarıda bulunuyor. Türkiye tarafından mahkeme kararı ile kaldırılması istenen ilgili içerikler Twitter tarafından kaldırılmayınca ve konuya kayıtsız kalınınca Türkiye’de fişinin çekilmesi kaçınılmaz oldu.


Twitter, erişim yasağı sonucu ne yaptı?

Türkiye’de 12 milyon kullanıcısı bulunan Twitter’ın ofisinin olmaması dikkat çekici! Erişim yasağının resmi kanallardan duyurulmasıyla birlikte ABD’deki Twitter yetkilileri harekete geçerek Türkiye’de önce bir avukatlık firması ile anlaşarak bir avukatı vekil tayin etti. Daha sonra vekil tayin edilen Avukat Gönenç Gürkaynak uçakla Ankara’ya giderek TİB Başkanı Ahmet Cemaleddin Çelik ile görüşecek. Görüşme sonrası alınacak kararlar tüm sosyal medya camiası tarafından merakla bekleniyor.

YouTube’un başına gelen Twitter’ın başına geldi

Yaşananlar konusunda tabloya ilk bakıldığında Türkiye’nin erişim yasağı ile dışa dönük imaj kaybı korkusu yaşansa da aslında durum hiçte böyle değil! Biraz geçmişe dönersek YouTube’de benzer bir durum yüzünden bir süre Türkiye’de erişim sorunu yaşayan sosyal ağlardan biriydi. Atatürk’e hakaret içeren videolar hakkında yapılan yasal başvurular neticesinde YouTube erişimi engellenmişti. Daha sonra devletin ilgili yöneticileri ve YouTube’un yöneticileri bir araya gelerek şikayet konusu olan içeriklerin kaldırılmasıyla dünyanın en popüler video paylaşım sitesinin erişim yasağı kaldırılmıştı. Bugün de aslında buna benzer bir durum söz konusu! Kişilik haklarını ve özel hayatın gizliliğini ihlal eden içerikler mahkeme kararı ile Twitter tarafından kaldırılması istendi. YouTube gibi Twitter’da duruma kayıtsız kalınca bir erişimi engelleme yasağı yaşıyoruz.
  
Twitter ne zaman açılacak!

Öncelikle şunu belirtmek lazım. Twitter geçmişte YouTube’un yaptığı hatayı yapmayarak bir an önce yasal yollarla erişim yasağını kaldırmaya yönelik adımlar atıyor. Atması da lazım! Çünkü Türkiye, genç nüfusu ile Twitter için eşi benzeri bulunmaz bir pazar!  Öyle ki atılan her tweetten Twitter 0,043 TL kazanıyor. Erişim engelleme süreci başladığından bu yana Türkiye’den yaklaşık 2,5 milyon tweet atılmış. Twitter bu yasaktan zarar görmüş gibi görünse de aslında Twitter Türkiye’de erişim yasağı ile yeni rekorlar kırarken, sermayesine de sermaye katıyor. Tabi bu kısa bir süre için geçerli bir durum. Erişim engellemesinin süresi uzadıkça kar zarara dönüşebilir. Twitter herhangi bir ülkede erişim yasağı sürdüğü her saniye için zararda! Gelelim Twitter Türkiye’de ne zaman açılır sorusuna. Twitter, Türkiye’nin erişim yasağını gördükten sonra işin ciddiyetine varmış görünüyor. Twitter’ın erişim yasağı seçime birkaç gün kala yada seçimlerin olduğu gün son bulabilir.  

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder