26 Ağustos 2013 Pazartesi

Dikkat aranıyoruz...




Her gün arıyor ve belki de aranıyoruz...

Bazen bir adresi, bazen bir ürünü, bazende kendimizi...

Arama motoruİnternet üzerinde bulunan içeriği aramak için kullanılan bir mekanizmadır. Üç bileşenden oluşur: web robotu, arama indeksi ve kullanıcı arabirimi. Ancak arama sonuçları genellikle sık tıklanan internet sayfalarından oluşan bir liste olarak verilmektedir.


İlk arama motoru 1990 yılında bir üniversite öğrencisi olan Alan Emtage tarafından Archie adıyla kuruldu. Sonrasında farklı amaçlar içinde olsa kurulan arama motorları kuruldu ve 1990'ların sonuna kadar arama motorlarına yatırım yapılmadı. 


Arama deyince ilk akla gelen "Google"

1998 yılında Google'ı kuran Larry Page ve Sergey BrinPageRank adlı teknolojilerini satmak istediler ancak alıcı çıkmadı. İnternet ağındaki her sayfayı puanlayan bu sistem; o sayfaya ne kadar çok link verildiyse ve link veren yerlerin puanı ne kadar çoksa, söz konusu sayfaya da o kadar çok puan verme mantığına dayanıyordu. Google'ın sahipleri bu teknolojiyi satamayınca büyüme kararı aldılar ve 35 milyon dolar yatırım kredisi de alınca 1999'da Google Search'ü kurdular. 2000'li yıllarda öne çıkan Google arama motoru'nun ardından kısa sürede gelişip 2000 yılında Google Araç Çubuğu çıkaran ekip, 2004 yılında kütüphanelerdeki binlerce kitabı Google Book Search adıyla aramaya açtı ve 1 GB kapasite ile Google Mail yani Gmail hizmetini başlattı. Google 2007'in sonları itibariyle, en popüler web arama motoru olarak dünya çapında tanınıyordu.


İğneden ipliğe herşeyi arayarak satın alıyoruz!

Hergün gelişen teknoloji bilgiye ulaşımı da kolaylaştırdı. Artık insanlar satın alacakları herşeyi daha önceden incelemek için arama motorları sayesinde internette o ürünü satan satıcıların internet sayfalarından kolayca araştırabiliyor. Hali hazırda bir elektronik eşya veya otomobil için internette arama yaptığınızda karşınıza binlerce sonuç çıkıyor. Ürün yada hizmetleri incelemenin yanında olumlu ve olumsuz yorumlara da ulaşabiliyoruz. Bu da bize satın alma öncesinde satıcıya ürün hakkında ilk soracağımız soruları ortaya çıkarıyor. İnsanların bir çoğu e-ticaret yani internet üzerinden online alışveriş konusunda hala çekinceli! 


İşe alım sürecinde Sosyal Ağlarımız aranıp, taranıyor

İş dünyasında ise durum farklı değil. Artık işe alım sürecinde firmalar adaylarının klasik anlamdaki özgeçmişlerinin yanında internetten de kısaca araştırıyor. Sosyal ağlar firmalara personel alımında adayların belirlenmesi sürecinde bu konuda zengin bir menü sunuyor. 

Kısaca özetlemek gerekirse arama kavramı internetin temel taşlarından birisi! Hergün aradığımızı zannederken diğer yandan da arandığımızı unutmayalım. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder