21 Ocak 2015 Çarşamba

Gerçekte ne varsa, sanalda da var




Sosyal medya günümüzün eğlence aracı halini alırken diğer yandan da psikolojik etkileri ile hayatımıza yön veriyor. Dijital ağlarda yaşadığımız mobbing gerçek dünyada yaşayacağımız fiziki şiddetinde habercisi niteliğinde! 

Mobbingin (işyerinde psikolojik taciz) kelime anlamı, psikolojik şiddet, baskı, kuşatma, taciz, rahatsız etme veya sıkıntı vermektir. Günümüzün en etkili iletişim araçlarından biri haline gelen sosyal medya ağlarında da sıkça yaşadığımız mobbing durumu birçok kullanıcı tarafından fark edilmiyor bile! Çoğu zaman şaka ile karışık uğradığımız yâda yaşadığımız bu durumları her seferinde sineye çekmek doğru bir hareket olmayabilir. Kişisel haklarımızın gasp edildiği gururumuzun rencide edildiği durumlarda yaşamışızdır muhakkak!


Dijital mobbing var mıdır?

İçinde kısa zamanda yer edindiğimiz dijital dünya bizlere birçok kolaylık sunarken gerçek hayatta yaşadığımız birçok sorunu da dijital haliyle yaşatıyor. Gerçeklik ve sanallık arasında geçen hayatımızda yaşadığımız durumlar bazen psikolojimizi de olumsuz yönde etkiliyor. Artık gerçek ile sanalı ayırt etmek bile zor bir hâl alıyor. Gerçek dünyamızda yaşadığımız şiddet, baskı, kuşatma ve tacizleri içinde bulunduğumuz dijital dünyamızda da yaşar hale geldik. Örnek vermek gerekirse paylaştığımız bir fotoğrafa gelen eleştirel yorumlardan öte hakaret ve şiddet içerici yorumlar canımızı sıkıp bizi rahatsız edebiliyor. Yâda bir konudaki görüşümüzü sosyal ağlar vasıtasıyla paylaşmak istediğimizde karşıt görüşlülerin yâda yakın çevremizdekilerin verecekleri cevaplar bizi rahatsız edebilir. Bu noktada insanların gerçeklik ve sanallığı ayırt etmesinde fayda var. 


Sanal şiddet gerçek şiddetin habercisi!

Günümüzde özellikle kadınların maruz kaldığı şiddet vakaları ayrıca sosyal medyada da yaşanabiliyor. Sosyal medyada yaşayacağımız sanal şiddetin fiziki bir etkisi olmasa da psikolojik travmaların başlamasında etkili olabileceğini söyleyebiliriz. Bireylerin birbirlerine olan kin nefreti gerçek dünyada gösterdiği gibi sanal dünyada da gösterdiğine şahit olmuşuzdur. Yaşanılan sanal şiddetleri pek önemsemesek de aslında sanal dünyada yaşanan birçok şiddet vakası gerçek dünyada yaşanacak fiziksel şiddet vakalarının habercisi olduğunu unutmamak gerekir.


Önlem almak çok basit!

Çalışan insanların günlerinin neredeyse üçte ikisini geçirdiği iş yerleri de en fazla mobbingin yaşandığı yerlerin başında geliyor. Amirlerin çalışanlara uyguladığı psikolojik harekâtlar bazen iş bırakmaya (istifa) kadar gidiyor. Gerçekte yaşanan tacizler, kuşatma ve rahatsız edicilik sosyal medya mecralarına kadar uzandığını söylemek mümkün! Bu durumlardan korunmak içinse bir takım önlemler almakta fayda var. En basit ve etkili önlemse tacizine yâda saldırısına maruz kaldığımız kişi yâda kişileri arkadaş listemizden çıkarmak ve engellemek olacaktır. Böylece en azından sanal dünyamızda psikolojik rahatlama yaşayabiliriz. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder