20 Ağustos 2013 Salı

Sosyal Medyanın dünü bugünü



Facebook ile yatıyor, sabah ilk iş Twitter’a giriyoruz… Elimizden düşmeyen sosyal medyanın 35 yıllık geçmişinden kısaca bahsedelim isterseniz…

I 1978 I – CBBS: Christensen ve Suess’un geliştirdiği ağda, bir sunucuya bağlanan insanlar birbirleriyle iletişime geçebiliyorlardı.

I 1979 I – Usenet: Bu ağ sayesinde kullanıcılar haber grupları adı verilen yapılara makale ya da mesaj bırakabiliyorlardı.

I 1988 I – IRC: Mesajlaşmak ve iletişim kurmanın dışında dosya ve veri paylaşmanın da etkili bir şekilde kullanılabildiği il ağ.

I 1999 I – Napster: Müzik ve dosya paylaşımı üzerine yoğunlaşan ağ, eğlence sektörünün ve telif yasalarının kökten bir değişime uğramasına neden oldu.

I 2002 I – Friendster: Günümüzdeki sosyal ağların gerçek anlamdaki ilk uygulaması olan site 90 milyonun üzerinde kullanıcıyla halen aktif durumda.

I 2003 I – Linkedin: Profesyonellere ve iş dünyasına adanmış ilk ağlardan biri ve bu alandaki en büyük yapı.

I 2003 I – My Space: 2006 yılında dünya üzerindeki en büyük sosyal ağ olan MySpace kullanıcılarına, ana sayfalarını istedikleri gibi düzenleme imkanı sunarak fark yarattı.



I 2004 I Flickr:
 Fotoğraf meraklılarını ve sanatçıları çeken site, bünyesinde milyarlarca görseli barındırıyor.




I 2005 I – Youtube:
 Video paylaşımını ve yayınlanmasını geniş kitlelere ilk ulaştıran site. 2013 itibari ile aylık ziyaretçi sayısı 1 milyarın üstünde ve her ay 6 milyar saatlik video izleniyor.




I 2006 I – Facebook:
 2004 yılında kapalı devre bir ağ olarak kurulan Facebook, 2006′da tüm dünya üzerinden kullanıcıların hizmetine açıldı ve hızla dünyanın en büyük sosyal ağına dönüştü. Şu an Türkiye’de 31 milyondan fazla facebook kullanıcısı bulunuyor.


I 2007 I – Twitter: İnsanların 140 karakterlik mesajlar üzerinden iletişim kurmasına izin veren Twitter kendi fenomenlerini yaratan bir mecra. Hızlı ve anlık yapısı ile etkili bir medya aracı.


I 2011 I – Google+ : YouTube satın alarak bu alana güçlü bir giriş yapan firma bununla yetinmedi. Google’ın sosyal medya platformu, kurulduktan sadece iki yıl sonra 500 milyondan fazla kullanıcı sayısına ulaşarak Twitter’ı geride bıraktı ve Facebook’un ardından ikinci sıraya yerleşti.

2 yorum:

  1. Beyefendi yazınızı ilgiyle okudum. teşekkür ederim. Benim sorum California'da sosyal medyanın kullanım oranıyla ilgili. Hangi şehirlerde daha yaygın. Teşekkürler..

    YanıtlaSil
  2. Yazımı okuyarak beğendiniz için teşekkür ederim. California konusunda elimizde net bir bilgi yok. Ama sizin için araştırabiliriz. İyi günler.

    YanıtlaSil