1 Şubat 2014 Cumartesi

Sosyal ağlarda lokasyon özelliği


Sosyal ağ kullanıcılarının konum belirtme ihtiyacı Sosyal Ağ seçiminde en önemli tercih nedenlerinden biri haline geliyor. Facebook, Twitter, Foursquare, İnstagram ve YouTube ağlarındaki konum belirtme özelliği tüm kullanıcıların neredeyse olmazsa olmazı haline geldi.  

Sosyal Medya’da en sık kullanılan ağların birçoğu kullanıcılarına lokasyon bazlı paylaşım yapma imkanı sunuyor. Lokasyon bazlı sosyal ağ dediğimizde aklıma ilk gelen kuşkusuz foursquare! Yapısı itibariyle foursquare kendi ağında oluşturulan mekanlarda yapılan check-inlerle kullanıcılarına nerede bulunduklarını paylaşma olanağı sunuyor. Sistemde yapılan check-in’leri harita üzerinde gösteren foursquare, kullanıcılarına arkadaşlarının nerede ve ne kadar yakın olduğunu da gösteriyor. Fakat foursquare’in şu anda en çok aranan özelliği Direkt Mesaj özelliğinin olmaması! Önümüzdeki günlerde foursquare ekibi bu ihtiyaca yönelik bir çalışma yaparak belki DM özelliğini kullanıcılarına sunmaya başlayabilir.


Facebook Sayfalarında check-in istatistikleri yeterli mi?

Facebook’ta lokasyon özelliği genellikle işletmeler için oluşturulan sayfalar veya bireysel olarak açılan mekanlar üzerinden yürüyor. Facebook paylaşımlarında konum özelliğini kullanarak bulunduğunuz mekanı işaretlemek mümkün! Yada direkt yer bildir butonu ile yerinizi paylaşmak basit bir şekilde sunulan bir özellik! Facebook’ta işletmeniz için oluşturduğunuz bir sayfanın tam adresini girdiğinizde orayı ziyaret edenlerin check-in’leri sayfanızın beğeni, konuşma oranı özelliğinin yanında gösteriliyor. Facebook sayfa yöneticilerine genel istatistiklerle birlikte check-in sayılarını özetle sunsa da şu an için sunulan veriler yeterli bulunmuyor. Detaylı istatistik özelliği belki önümüzdeki günlerde facebook sayfaları için gelebilir.  

Twitter lokasyon için yakında foursquare ile anlaşır mı?

Twitter’daki konum özelliği şu an sadece mobil kullanıma uygun. Mobil cihazlardan atacağınız tweet’lerde konum özelliğini açtığınızda GPRS açıksa en doğru konumda sizi harita üzerinde noktalıyor. GPRS açık değilse eğer operatörünüzün sizi kendi konum özelliği tarafından haritada en yakın konumda işaretlemesi büyük ihtimal! Fakat twitter’da kendinizi bir mekanda işaretlemek şu an için foursquare’de yapacağınız check-in’i twitter’da paylaşmakla mümkün! Belki önümüzdeki günlerde twitter, foursquare ile yapacağı bir anlaşma ile tweetlere mekan ekleme özelliği ekleyebilir.

İnstagram kullanıcılarına ekledikleri fotoğraflara konum bilgisi ekleme özelliği sunan bir sosyal ağ olarak yerini almış görülüyor. Fotoğraflarınızın nerede çekildiğini foursquare mekanları üzerinden konumlandırma imkanı sunuyor. İnstagram’da yüklediğiniz fotoğrafların lokasyonlarını doğru şekilde girdiğinizde tüm fotoğraflarınızı haritada üzerinden nerede çekildiğini görebiliyorsunuz.  Youtube’da kullanıcılarının ekledikleri videoları google’ın haritası üzerinden konum belirtme imkanı sunan video paylaşım ağlarından biri durumunda!



Konumu açık atılan tweetler bu haritada

onemilliontweetmap.com web sitesi bize dünya genelinde twitter’dan atılan lokasyon bazlı tweetleri harita üzerinde sunuyor. Harita’da Türkiye’yi mercek altına aldığımızda karşımıza en yoğun nüfusun yaşadığı İstanbul göze çarpıyor. İstanbul’dan sonra Ankara ve İzmir haritada dikkat çeken illerin başında! Site ayrıca zoom yaptığınız ilde veya bölgede 5 popüler hashtags’ı da kullanıcılarına gösteriyor. Sitedeki arama filtresine yazdığınız kelime ile o kelimeyi içeren tweetlerin nereden atıldığını görebilirken, Hashtags arama filtresi ile de gündeme dair atılan tweetlerin nereden atıldığının bilgisine de ulaşmak mümkün!

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder