18 Ocak 2014 Cumartesi

Belediyeler Foursquare’i keşfediyor


Belediyeler dediğimizde ilk aklımıza gelen alt yapı ve üst yapı işleridir. Fakat artık öyle değil! Belediyeler alt ve üst yapı işlerinin yanında Kültür, Sanat ve Eğitim faaliyetlerinde de başı çekiyor. Dünyanın globalleşmesi ve iletişimin eskiye göre daha hızlı olması yerel yönetimleri de olumlu yönde etkiliyor. Geçen son iki yılda yerel yönetimler (Belediyeler) geleneksel medyanın yanında artık hizmetlerini duyurmak için aktif olarak sosyal medyayı kullanmaya başladı. Yerel yönetimlerin en sık tercih ettiği sosyal ağların başında şüphesiz facebook ve twitter geliyor. Fakat Türkiye’deki bazı belediyeler sadece bu sosyal ağlarla yetinmeyerek foursquare’de de yerini almış görünüyor.

Son zamanların popüler lokasyon bazlı sosyal ağı haline gelen foursquare’e ilgi günden güne artıyor. Dünya çapında kullanıcı sayısı 45 milyona ulaşan fourquare’i insanlarla birlikte ticari firmalar ve belediyelerde keşfetmeye başladı. Son yaptığımız araştırmaya göre Türkiye’deki 9 Belediyenin foursquare’de sayfası bulunuyor. Bazı belediyeler ise işe profil oluşturarak başlamış. 13 Belediye de foursquare’de profil oluşturarak bu platformda yer almayı tercih etmiş.



Foursquare’in ilk üç Belediyesi Kadıköy, Nilüfer ve Pendik…

Foursquare’de sayfası bulunan belediyeleri incelediğimizde ise başı çeken 13.722 beğeneni ile Kadıköy Belediyesi’nin olduğu görülüyor. Kadıköy Belediyesi ilçesindeki 54 lokasyonu sahiplenerek sayfasına bağlamış. İkinci sırada ise İstanbul dışından 4.063 beğeneni ile Bursa’nın bir ilçesi olan Nilüfer İlçesinin Nilüfer Belediyesi bulunuyor. Nilüfer Belediyesi ise ilçesindeki 13 lokasyonu sahiplenmiş. Üçüncü sırada ise yine İstanbul’un Anadolu yakasında bulunan 2.431 beğeneni ile Pendik Belediyesi bulunuyor. Pendik Belediyesi lokasyon sahiplenmede birinci sırada bulunuyor. İlçedeki 57 lokasyonu sahiplenen Pendik Belediyesi kültür ve sanat programlarını da kültür merkezlerine ait lokasyonlarda etkinlik oluşturarak programda check-in yapan misafirlerine ayrıcalık sunuyor.

Belediyeler için foursquare gerekli midir?

İlk bakışta foursquare belediyeler için her ne kadar gereksiz görünse de aslında ilçesinde yaşayan vatandaşlarına ulaşmak için büyük kolaylıklar sunuyor. Facebook veya twitter’dan paylaştığınız bir gönderi sadece sizi takip edenlere giderken foursquare’de yapacağınız bir lokasyon güncellemesi ile orada check-in yapan ve o bölgede ikamet eden kişilere direkt ulaşmış oluyorsunuz. Ayrıca Belediye bünyesindeki lokasyonları sahiplenerek bilgilerini güncelleyebiliyor ve twitter’da paylaşılan check-in’lere twitter kullanıcı adınızı ekleyebiliyorsunuz. Bu da size twitter profilinizin daha kolay bulunmasını ve takip edilmesini sağlıyor. Belediyeler foursquare’de ilçelerindeki okul, hastane, cami, köprü, tarihi mekanlar vb. yerleri listeleyerek takipçileri için online bir kent rehberi de oluşturabiliyor. Tarihi mekanlar için tavsiyeler yazabilir, kampanyalar düzenleyerek takipçilerine küçük sürprizler yapabilirler.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder