25 Haziran 2015 Perşembe

Eğlenceli Wikipedia sayfası tuzağına dikkat!


Sosyal medya kullanıcılarının en sık yaşadığı sorunların başında gelen virüsler ve sahte yazılımlar baş ağrıtmaya devam ediyor. Facebook’ta son günlerde sıkça gördüğümüz sahte ve sevimli Wikipedia sayfası uygulaması ile özel bilgilerimiz ve e-posta adreslerimiz Almanya’da bir şirketin bilgi havuzuna akıyor.

İnsanların başta arkadaşları ve yakın çevresi ile iletişim kurmasına yarayan Facebook 1 milyar üyesi ile dünyada olduğu gibi ülkemizde de en çok üye sayısına sahip sosyal ağların başında geliyor. 51 milyon Türk kullanıcı üyesi bulunan Facebook, yeni başlayanlar içinde bir o kadar tehlikeli görünüyor.

Komik ve masum içeriklerle kandırılıyoruz!

Sosyal ağlarda insanların en sık yaşadığı sorunların başında güvenlik ve özel bilgilerin çalınma korkusu geliyor. İlgi çekici fotoğrafların veya sahte video ekranlarının kullanıldığı virüs yazılımları yada sistemleri birçok kullanıcıyı tuzağına düşürüyor. Bu tür virüslerin bazıları herkese kapalı olan özel bilgilerimizi dahi ele geçirirken bazıları da sinsi ve sessizce kuluçka dönemini atlatıp harekete geçeceği günü bekliyor. Bilinçli ve doğru sosyal medya kullanımı için özellikleri gençlerin güvenlik konusunu dikkate almalarında fayda var. Başta bize ilgi çekici yada komik görünen uygulamalar ve yazılımlar kolayca kendilerini kullanıcılara sevdiriyor ve yer tutuyor.


Facebook’ta şu sıralar kol gezen “eğlenceli Wikipedia sayfası” da bahsettiğimiz uygulamalardan biri! Bize sevimli görünen sahte wikipedia sayfamızı oluşturmak için Facebook’ta uygulamaya izin vermemiz gerekiyor. Verilen izinle birlikte herkese açık profil bilgilerimiz ve e-posta adresimiz sistemi komiklik üzerine kuranların bilgi havuzuna akıyor. Oluşturulan eğlenceli Wikipedia sayfasının altına da bir not düşülmüş.


Not: Bu sayfadaki uygulama, Facebook profiline erişerek sana uygun eğlenceli Vikipedi sayfanı oluşturur. Biz senin Facebook sayfanda hiçbir şeyi paylaşmayacağız; yine de dilersen oluşturduğun sayfayı arkadaşlarınla paylaşabilirsin. Ancak bu uygulamayı sadece şakadan anlayanlar kullansın ;) 




İzin verdiğimiz uygulamanın web sitesindeki künye kısmı ise bu şekilde;

fabulabs GmbH
Pappelallee 78/79
10437 Berlin
Germany


Patrick Konrad (CEO) - 
patrick@fabulabs.de

Registergericht: Amtsgericht Charlottenburg
Registernummer: HRB 163144 B

Ayrıca web sitede “Veri Gizliliği” diye bir bölümde mevcut! Veri Gizliliği beyanatının ilk maddesinde bilgilerinizin toplandığı açıkça ifade ediliyor.

Kapsam

Bu veri gizliliği beyanatı ile, kişisel verilerin sorumlu hizmet sağlayıcısı (fabulabs GmbH, Pappelallee 78/79, 10437 Berlin/Almanya) tarafından toplanmasının şekli, kapsamı ve amacı hakkında kullanıcıya bilgi verilmektedir.
Uygulamayı kuranlar Facebook'ta "Ayarlar" bölümünden "Uygulamalar" sekmesinden uygulamayı kaldırabilirler. Fakat bilgilerimiz uygulamaya ilk onay verdiğiniz andan itibaren karşı tarafa gitmiş görünüyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder