Uzun bir aradan sonra tekrardan merhaba!
Bir çok sansasyonel olay, sel, deprem, afet ve Koronavirüs pandemisi ile 2020 yılını geride bıraktığımız ve hayatımızda yeni bir sayfa açtığımız 2021 yılının başında dijital dünyamızı ilgilendiren birçok yeni gelişmeye hasıl oluyoruz.
11 yıl önce (2010) hayatımıza giren anlık mesajlaşma ve zamanla arama uygulaması haline gelen WhatsApp duyurduğu yeni sözleşme kararı ile teknoloji gündeminin birinci sırasına oturdu. 8 Şubat 2021 tarihine kadar kullanıcılarına yeni sözleşmeyi kabul etmeleri için süre tanıyan popüler iletişim devi WhatsApp, bu tarihten sonrası için sözleşmeyi kabul etmeyen kullanıcılarına uygulamanın kullanımını sonlandıracak.
Silikon Vadisinin merkezi ABD
WhatsApp için filmin başladığı sene 2014 yılıdır. 1.6 milyar kullanıcısı olan Facebook'un popüler mesajlaşma uygulaması olan WhatsApp'ı bünyesine katmasıyla birlikte günden güne büyüyen platform bugünlerde 1 milyarın üstünde bir kullanıcıya sahip! Bilindiği üzere Facebook gelecek vadeden birçok uygulamayı kendi bünyesine katmakta profesyonel hale geldi. Bunlardan en popüler olanı da en sık kullandığımız ve vakit geçirdiğimiz İnstagram uygulaması! Dünyanın en çok kullanıcısına sahip olan platformları elinde bulunduran Mark Zuckerberg'in serveti ve sahip olduklarını tartışmaya hiç gerek yok. Beraberinde akıllı telefonlarımızda kurulu birçok uygulamanın ve uygulamanın kurulu olduğu cep bilgisayarlarımızın menşei ya ABD yada Çin olduğunu da biliyoruz. Yani tüm kapılar ya ABD'ye yada Çin'e çıkıyor.
Sosyal Medya Yasası işte bugünler için!
Türkiye olarak başta savunma sanayimizde gerçekleştirdiğimiz yerli ve milli atılımlar hepimiz için gurur vesilesi oluyor. Fakat son günlerde dijital dünya devlerinin bize direttiği bu sözleşmelere maruz kalmamak için ülkece yerli ve milli yazılımları hızlıca yapmamız ve geliştirmemiz gerektiği gerçeğiyle tekrardan yüzleşiyoruz. 2020 ortalarında meclisin gündemine taşınan Sosyal Medya Yasası aslında bugünleri işaret ediyordu. Tüm sermayesi ve merkezleri yurt dışında olan bu global şirketlerin ülkemizde temsilciliği ve temsilcisinin olması için çıkarılan Sosyal Medya Yasası işte bugün karşılaştığımız durumların yaşanmaması içinmiş.
WhatsApp niçin önemli!
Günümüz savaşlarının artık top ve tüfekle yapılmadığını hepimiz biliyoruz. Çağımızın en kıymetli hazinesi data! Ne kadar çok dataya sahipsek toplumları yönetme ve yönlendirmede o kadar etkili olabileceğiz. Bugün yaşadığımız WhatsApp krizide aslında gücüne güç katmak isteyen teknoloji devinin ülkelerle olan savaşıdır. Hani demiştik ya topla tüfekle savaşmıyoruz artık. Devir teknoloji devri ve artık savaş teknoloji savaşı! Ne kadar teknoloji o kadar köfte dönemine geçtik. Her şeyin bir bedelinin olduğu bu dünyada yaklaşık 11 yıldır kullandığımız ücretsiz WhatsApp iletişim uygulamasının da bir bedeli olması lazımdı. İnsanların iyice alıştığı ve kullanıcı sayısının milyarları geçtiği bu uygulamadan para kazanma vakti gelmiş demek ki! Demiştik ya data artık günümüzün en önemli silahı! İşte şimdi Facebook'ta bu silahı yani WhatsApp datasını dilediği gibi kullanmak için bizden izin istiyor. Bu izni verip vermemek hepimizin parmaklarını ucunda! Ona göre hareket etmeliyiz!
Bugün yaşadığımız kriz aslında gelecekte yaşayacağımız dijital krizlerinde habercisi! Bu güne kadar aslında buna benzer birçok dijital kriz de yaşadık. Hafızamızı zorlarsak bazıları aklımıza gelir. Ama bugün yaşadığımız krizin önemi ise güvenerek ve rahatça eş, dost, akraba, ve işimizle ilgili tüm yazışmalarımızı yaptığımız bu platform bundan sonrası için bizden daha çok yetki istiyor. Belki arkadaşımıza attığımız komik bir fotoğraf, video yada birkaç saniyelik ses kaydı bizim nazarımızda değersiz olabilir. Ama yapay zeka üzerine çalışmaların yürütüldüğü bu dönemde bu bilgiler ve veriler onlar için paha biçilmez hazine olabilir. Görüntümüzün, videomuzun yada sesimizin nerede ve nasıl bu platformca kullanılacağını hiçbirimiz kestiremeyiz. Belki de bu ve bunun gibi izinlerle teknoloji devleri işledikleri datalarımızla insanoğlunu etkisi altına alacağı yeni uygulamalar ve yazılımlar geliştirmeyeceği ne malum? Hali hazırda birçok uygulamaya zaten ipimizi kaptırmış durumdayız. Bir arkadaşımızla bir yerde otururken günlük yaşantımızdan konuları konuşurken sonrasında konuştuğumuz konular üzerine ürün ve reklamlar görmemiz tesadüf olamaz. Yada konum servisleri açık olan telefonumuzla bir AVM yada farklı bir konuma geçiş yaptığımızda telefonumuza gelen SMS mesajlarının da tesadüf olmadığını benim gibi sizde biliyorsunuz.
Hali hazırda ceplerimizde taşıdığımız ve işlerimizi kolaylaştıran cep bilgisayarlarımız yani cep telefonlarımızdaki birçok uygulama ile zaten takip ediliyoruz. Davranışlarımız, ilgi alanlarımız ve dahası teknoloji devleri tarafından an be an kaydediliyor ve analiz ediliyor. Beraberinde karşımıza yeni uygulamalar veya teklifler olarak çıkıyor. Ne yaparsak yapalım bundan kaçış yok gibi! O yüzden bugün #WhatsAppSiliyoruz diye açtığımız tag yarın #FacebookSiliyoruz veya #İnstagramSiliyoruz olacaktır. Ne zaman kendi cep telefonumuzu ve uygulamalarını yazarsak o gün işte bu tag'lara gerek kalmayacak.
Tavsiye;
Bu sancılı süreçte yerli ve milli olduğunu bildiğim #BİP Mesajlaşma uygulamasını sizlere tavsiye edebilirim.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder