23 Mayıs 2014 Cuma

Keşfe Wikiloc ile çıkın!


Doğa tutkunu ve sürekli doğa sporları yapıyorsanız bu uygulama tam size göre! Wikiloc mobil uygulaması ile gerçekleştirdiğiniz doğa yürüyüşlerinizi arkadaşlarınızla paylaşabilir, yeni keşiflerinizi ve rotanızı kayıt altına alabilirsiniz.

2006 yılında Jordi Ramot isimli bir İspanyol tarafından hizmete açılan Wikiloc bütün doğa sporlarına yönelik rotaların paylaşıldığı, Türkçe dilini destekleyen, Türkiye’de GPS cihazı kullanımının ve akıllı telefonların yaygınlaşmasıyla özellikle Marmara ve Akdeniz bölgesinde bolca rotanın bulunabileceği lokasyon bazlı bir sosyal ağ! Wikiloc’un 1 milyondan fazla üyesi bulunuyor. Siteye şu ana kadar 3 milyon 400 bin fotoğraf ve 2 milyondan fazla rota yüklenmiş durumda. 60 farklı seçenekte spor aktivitesinin rotasını yükleme imkânı sunan Wikiloc dünya üzerindeki tüm ülkelerden yüklenen rotaları da kullanıcılarına gösteriyor. 2008 yılında Google ile anlaşarak rotalarını Google Earth üzerinden kullanıcılara gösteren Wikiloc, 2011’de İOS, 2012’de Android mobil uygulamalarını kullanıcılarına sunmuş.

İOS ve Android akıllı cihazınızın olması yeterli

Wikiloc’un kullanımı ise çok basit! GPS olan İOS veya Android işletim sistemi bulunan bir akıllı cep telefonunuz var ise uygun mobil uygulamayı indirerek ve bir kullanıcı hesabı oluşturup hemen Wikiloc’u kullanmaya başlayabilirsiniz. Bunların yanında GSP cihazınızla da sistemde rota oluşturmak mümkün. Ayrıca Wikiloc hesabınıza web ara yüzü ile de ulaşıp daha önceden yüklediğiniz rotalarınızı daha detaylı olarak görebilirsiniz. Doğa yürüyüşlerinizde yâda keşif amaçlı gezilerinizde akıllı telefonunuzdaki Wikiloc uygulamasını açarak direkt rota kaydına başlayabilirsiniz. Yürüyüş sırasında istediniz noktalarda fotoğraf çekerek rotanıza ekleyebilir ve önem konumlar hakkında detayları uygun işaretleme araçlarını kullanarak rotanıza işleyebilirsiniz.

GPS cihazını kullanarak rota oluşturma

GPS cihazınız yürüdüğünüz rotanın gpx (değişik formatlar da vardır) formatında kaydını tutar. Yürüyüşe başladığınız noktada GPS cihazınızı açarsınız ve otomatik kayıt yapmaya başlar. Çoğu cihaz 5 metrede bir kayıt yapabildiği gibi, pil ömrünü uzatmak için kayıt sıklığını daha düşük tutabilirsiniz. Yürüyüşü bitirdiğinizde kaydı sonlandırır ve rotayı kayıt edersiniz. Daha sonra bilgisayar başına geldiğinizde GPS cihazınızdan kayıt dosyasını bilgisayarınıza aktarır (gpx uzantılı log dosyası) ve bu dosyayı Wikiloc üzerinde paylaşırsınız.

Mobil uygulamalar ve GPS cihazının yanında Wikiloc size birde web ara yüzü ile manüel olarak rota oluşturabilme seçeneği sunuyor.


Hiç yorum yok:

Yorum Gönder